Várhegyi kilátó

Fonyód kihagyhatatlan turisztikai látványossága nemmás, mint a Várhegyi kilátó.
A kétcsúcsú Fonyódi-hegy mindkét magaslatán egy-egy kilátó épült: a hivatalos nevén Várhegyi Széplátót 2011-ben építették és 2012-ben adták át. A gyönyörű épületért járó érdem ifjabb Lőrincz Ferenc-et illeti, ugyanis a kilátót idősebb Lőrincz Ferenc Ybl-díjas tervező elképzelése alapján tervezte. Tetejéről kivételes panoráma nyílik a Balaton nyugati medencéjére és a szemközti tanúhegyekre, illetve a Nagy-Berek élővilágára.

A tériszonyosok akár csak az első szinten is élvezhetik a panorámát!
A kilátó a Várhegy 231 méter magas csúcsán egy Árpád-kori földvár viszonylag ép maradványaira épült. A négy szintes, fából épült kilátóra azért is nagy szükség volt, mert a hegycsúcson állva egyáltalán nem lehet látni semmit az egyébként elképesztő panorámából. A kilátó első emelete a 231 méter magas Várhegy csúcsához képest 3 m magasan épült meg. A második emelet 6 m, a harmadik emelet 10,5 m majd a negyedik emelet már 14 m magasságból ad lehetőséget gyönyörködni a panorámában. A faszerkezet legmagasabb pontja 20,8 m. Az antennatartó árboc magassága pedig 48 m.

A kilátás elképesztő!
A kilátóból látható a Balaton teljes nyugati és középső medencéje, sőt, tiszta időben a Tihanyi félszigeten túl is ellátni. Déli és keleti irányban a szomszédos Sipos-hegyi-kilátó, Fonyódliget, a Nagyberek és a Külső-Somogy teljes területe jól belátható, északra nézve pedig sorra beazonosíthatjuk a Balaton-felvidék tanúhegyeit: (keletről nyugatra): Tóti, Csobánc, Gulács, Badacsony, Szigliget.

A környezet is magával ragad!
A kilátó tövében szép, rendezett piknikezőhely várja a turistákat, a hegyet borító erdőben pedig turistautakon és egy tanösvényen lehet felfedezni a térség múltját, valamint növény- és állatvilágát. Az erdőben kijelölt tűzrakó helyek is találhatók és megtekinthető Bélatelep alapítójának, Dr. Szaplonczay Manónak a síremléke is.
A kilátó és környezete kialakítása során törekedtek a komplex akadálymentesítésre. Ennek során a kilátóépítmény által nyújtott szolgáltatás elérhető bármely fogyatékkal élő számára, ugyanakkor a kilátó csak az első szintig akadálymentesített. A Várhegy köz végén kialakításra került egy személygépkocsi férőhelyes parkoló is, amelyet mozgáskorlátozottak is hazsnálhatnak. Innen a kilátóhoz is akadálymentes gyalogút vezet.

Nyitvatartás: június, július, augusztus hónapokban naponta 10:00-21:00

A kilátó tőlünk mindössze 3 km-re található! Ha szállását lefoglalta, ne felejtse el: egész napra kibérelheti kerékpárját és már biciklizhet is a festői kilátás felé!

Share:
Related Post