Őszi kirándulások a Balatonnál

„Itt van az ősz, itt van újra,

S szép, mint mindig, énnekem.

Tudja isten, hogy mi okból

Szeretem? de szeretem.”

Petőfi Sándor

A természet ebben az évszakban ölti fel legszebb ruháját, ezer színben pompázik és lebilincselő hangulattal tölti fel az embert. Avarillatú erdők, ragyogó fények, friss levegő, az ősz igazán szerethető!

Hogy mindez emlékezetes maradjon? Nincs más dolgunk, minthogy túrabakancsot húzzunk és felfedezzük a körülöttünk lévő igazi csodákat. Mert melyik időszak lenne ideálisabb egy pezsdítően ható nagy sétára, kirándulásra?

Töltsd el aktívan a szabadidődet, hiszen számtalan lehetőség kínálkozik arra, hogy kiszabadulj a természetbe! A mozgás, mint olyan, köztudottan pozitív hatással van a testre, a friss levegő, az erdő csendje pedig a lelket tölti fel.

Miért olyan jó az erdőben kirándulni?

  • szellemi és testi aktivitásodat is megőrizheted
  • kitisztul az elméd és rendezheted a gondolataidat
  • a színek, a természet hangjai vagy éppen csendje segít, hogy levezesd a stresszt
  • rengeteg új és szép dolgot is felfedezhetsz, amiről eddig nem is tudtál
  • új barátságokra is szert tehetsz
  • pozitív hatással van a keringési rendszeredre és javítja az állóképességed

Az alábbiakban összeszedtük, hogy hova érdemes a Balaton Déli-partján elindulni és feldobni az őszi napokat:

Siófok – Töreki Tavak Tanösvény

A löszdombok között rejtett nyugalom vár!

Siófok nyugati határában a csaknem 9 kilóméteres tanösvény a növény és állazvilág jellegzetes élőhelyeit mutatja be.

A madár les rajongók számára örömhír, hogy számos magyar madárkolónia természetes élőhelyeként szolgál, ugyanakkor itt található az európai madárfajok vonulási útvonala. A hosszas túra közben eredi és tavi pihenőhelyeken fújhatjuk ki magunkat a 12 állomásos kirándulás során, ahol megfigyelhetjük az anyatermészet adta szépséget. Közel s mégis távol vagyunk a Balaton pezsgő mindennapjaitól, így aki egy kis egyedüllétre vágyik, a tó partján pihentető megnyugvást talál.  A túra során az eligazodásban magyar, német és latinnyelvű táblák állnak segítségünkre.


Körőshegy, Kötcse

Az út folytán Magyarország legnagyobb völgyhídját alulról felülről és oldalról is megcsodálhatja a túrázó. A Kőröshegyről induló túra részben földúton, részben autóúton halad, ezért mindenképp az ehhez megfelelő felszereléssel kell készülni.

A Kötcsére vezető autóúton indulhatunk el kerékpárral Szóládról Nezdére, ahol a búcsújáróhely jellegű Szkíta-Golgota emlékparkot tekinthetjük meg. A helyi legenda szerint annak idején valójában Koppány vezért nem is négyelték föl, hanem az elesett somogyi herceget valahol a Nezde-hegyen helyezték örök nyugalomra, s lelke ma is itt „bolyong”. Ha bejártuk a parkot és találkoztunk Koppány vezérrel és a sámánnal, akkor utunk egy pár száz méteren ugyan arra vezet, amerről jöttünk. Ahelyett, hogy a házaknál újra a betonútra térnénk vissza, jobbra indulunk el és teszünk egy kört a nádas mellett és úgy érkezünk vissza Szóládra az Európa Díjas löszpincesorhoz.


Fonyód

Kapaszkodjatok fel a környező tanúhegyekre, káprázatos kilátásban lesz részetek!

A Balaton egyik legszebb panorámáját nem máshol, mint a fonyódi hegyekről pillanthatod meg. Mindkét magaslati ponton két kilátótoronyból magasabbról is élvezheted az elterülő magyar tenger gyönyörű vidékét. A túra útvonalon jól jelzett utakon járhatod be a fonyódi nevezetességeket, a Vár-hegyet és a Sipos-hegyet, valamint megcsodálhatod Bélatelepen a híres villasor alatti panoráma sétányt, melyhez hasonlót még soha nem láthattál!

A magával ragadó, változatos, ugyanakkor rövid, mindösszesen 2 órás kirándulás során aszfaltos utcákat, földutakat és turista ösvényeket is bejárhatsz, néha meredek, néha sík terepen.


Elfáradtál?

Sétálj el a Sunset Stéghez és pihenj meg Nálunk! Fantasztikus óriáshintánkról csodálhatod a legszebb balatoni panorámát, ráadásul kiskedvencedet sem kell otthon hagynod!

Share: